Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Martin Jirousek

5. 6. 2008 8:43
Pojmenování problému

Narušit řetězec vypuštěním zbytečných článků. Tím teď nemyslím koncového prodejce, ale spousta mezistupňů mezi zemědělcem a finálním kupujícím. Odstraněním zbytečných mezistupňů  různých spekulantů a "zastřešujících" manažerských "firem" zbyde zemědělcům víc při zachování cen. Jak prosté.

0 0
možnosti

Mirteh

5. 6. 2008 10:11
Re: Pojmenování problému

V tom je právě podstata té největší drahoty, ti různí zprostředkovatelé. Ať se to komu líbí nebo ne, skutečné bohatsví vzniká jen na základě nějaké hmatatelné produkce něčeho, co má směnnou hodnotu. Co to je " nákup-prodej" - jen přeléváním peněz, které nejsou podloženy žádnou hodnotou. Jsem zvědavá, kdy v téhle oblasti bude mít někdo odvahu říct, že král je nahý.  Lidi pak řvou na vládu,  ale na vině je jen jejich hloupost, že to jak stádo trpí.

0 0
možnosti

VitaminS

5. 6. 2008 8:00
chyba

Ve vaší úvaze je malá chybička. Zemědělství je specifické odvětví, tam prostě nejde při nadbytku produktu - např. mléka - na půl roku, na rok zavřít krám a počkat až se to ustálí. Je to z mnoha důvodů: kráva nepřestane nebo naopak nezačne na povel dojit, zeměděstvlí zahrnuje mnoho na sebe navazujících činností a není možné tu jednu a tu jinou prostě na nějakou dobu přestat dělat.

0 0
možnosti

Petr Kloucek

5. 6. 2008 22:10
Re: chyba

Ale já nepíšu o zavření na půl roku. Píšu o tom, že díky volnému trhu by se stabilizovala základna zemědělských prvovýrobců. Tedy samozřejmě že by na půl roku neodstavil krávu při nějakém výkyvu (což se ostatně stává ve všech odvětvích), podstatné je že při dlouhodobých potížích by stádo přestal obnovovat či by jej odprodal a věnoval se např. rostlinné výrobě či chovu masných plemen. Tím by se systém sám reguloval a nedocházelo by k umělé nadprodukci atd. atp.

A pane vím poměrně dobře co obnáší zemědělství.

0 0
možnosti

kokr57

5. 6. 2008 1:58
vážení....

nejsem ekonom,ale eticky se mi to příčí, to se nedá to mléko třeba poskytnout hladovějícímu Sahelu nebo dát do Barmy, či potřebným,vylití je znehodnocení, ale darování je zhodnocení, dopravu by snad někdo zařídil, třeba Adra,nebo další charitativní organizace a nadace bojující proti globální chudobě. 

0 0
možnosti

radim36

5. 6. 2008 4:21
Re: vážení....

S tím dovozem mléka někde do hladovějícího území pozor. Dvakrát, třikrát se tam doveze mléko, hladovějící se nají, potom zkrachuje místní mlékárna a místní lidé dosud se živicí výrobou mléka se pak přidají k těm hladovějícím a taky budou jen natahovat ruce po dovezeném mléku. Nemusí to být jen mlékárna, obecně to bude jajkýkoliv místní potravinářský průmysl, kterému bude dovezené mléko konkurovat.

0 0
možnosti

Dennys

4. 6. 2008 22:59
No nevim

Kdyby Vam jeste v 80-tych letech bylo vice nez pet, tak byste si pamatoval z televize zabery, na kterych zemedelci z EHS vylevali mleko do skarpy - zatimco u nas vrcholil boj o zrno a vyssi dojivost. Pro liberalisaci evropskeho trhu smerem na venek prilis nejsem - nevim proc bychom meli dovazet potraviny ze zemi, kterym nase technologicke a pracovnepravni normy nic nerikaji. Tem se proste konkurovat neda.

Jinak s tou koupeschopnosti to u nas ani po 20 letech "uspesne" transformace asi nebude tak slavne. I mne prekvapil ten poprask okolo udajneho zakazu soukromeho dovozu pastik a konzerv do Chorvatska - i ministerstvo chce pry intervenovat 8-o Ja pracuji v Nemecku a potraviny vozim spise opacnym smerem.

0 0
možnosti

Petr Kloucek

4. 6. 2008 23:30
Re: No nevim

No a? Právě v té době vrcholila ona nadprodukce, tím spíš se EU mohla poučit.

Co se norem týče, viz. má poznámka o clech.

Naše konkurenceschopnost je ve všech oborech na celkem slušné úrovni právě díky transformaci, toho bych se nebál.

Co se týče dovozu paštik jsem pro, člověk který tam jede takto zásoben asi turistický ruch moc nevytrhne. Ale nechápu souvislost s konkurenceschopností?

0 0
možnosti

andy2000

4. 6. 2008 22:49
Hezký článek

Jen bych dodal, že zvyšovat daně na země, kde jsou zaměstnávány děti není úplně rozumné - důvod, proč tam ty děti zaměstnávají je, že jsou příšerně chudé - a mezinárodní obchod je rozumná cesta, jak z chudoby utéct...

0 0
možnosti

Petr Kloucek

4. 6. 2008 23:27
Re: Hezký článek

Jenže tím můžete vytvořit špatný precedens.

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.