Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alexandr Špáta

3. 6. 2008 12:45
Máte obrovský problém

Zkuste si přečíst ústavu, tam máte vše ohledně sociálních věcí dané. Možná byste došel k závěru, že žádné levicové či pravicové řešení není. Je jen rozumné. Pokud byste si byl skutečně vědom postavení ústavy v právním státě, musel byste psát trochu jinak. Co jse na blozích, zjišťuji, že největším problémem je právě naprostá neznalost ústavy a naprostý nezájem o ni včetně naprostého opomíjení jejího postavení. Obcházení ústavy se stává u ODS čím dál častější a běžnější. Občané to tušit samozřejmě ani nemohou, pokud ji neznají.

0 0
možnosti

Petr Kloucek

4. 6. 2008 22:28
Re: Máte obrovský problém

Ta vaše Ústava... Pokud narážíte na Listinu základních práv a svobod, hlavu IV ze je vše formulováno:

a) rozsah přiměřený

b) stanoví jej zákon.

Nikde na svém blogu jsem se s touto formulací nedostal do sporu. Pokud máte opačný názor napište konkrétní připomínku, ne jako dosud obecné formulace.

A dále by mě zajímalo kde dle vašeho názoru je sociální spravedlnost zakotvena v ústavě.

0 0
možnosti

Ivo Vašíček

26. 5. 2008 13:08
Existují dvě roviny řízení státu

metoda řízení a cíl řízení. Opačné metody jsou demokracie a autokracie. Opačné cíle jsou kapitalismus a komunismus. Obě metody jsou funkční, ale mají svá rizika. Co se týče cílů komunismus je utopie, která je v rozporu z přírodními zákony. Kapitalismus je surová funkční realita, díky níž existuje život. Socialismus je označení cesty ke komunismu.

0 0
možnosti

ant.

22. 5. 2008 13:55
...to je docela jednoduché...

...v zjednodušené podobě pro momentálně zaostalé levičáky zní definice asi takto: "Všechno budete mít zadarmo - zdravotnictví, školství, dopravu, jídlo, sociální dávky  atd." - a daně na to všechno zaplatí  "oni", " ti druzí" - vy NE...!!!...;-)

0 0
možnosti

Dimitar Toškov

21. 5. 2008 13:13
Sociální smír

Pojem sociální spravedlnost je pro mě neznámý termín, zato znám velmi dobře spojení sociální smír. Ten pochopitelně musí být dodržen, jinak nastane průšvih pro všechny. Ale sociální spravedlnost...to zní velmi podivně a každý si tento termín může upravit k obrazu svému. Od šílených nápadů absolutní rovnosti, až po fantasmagorie některých pravičáků.:-(

0 0
možnosti

Karelur

25. 5. 2008 9:19
Re: Sociální smír

Doporučuji vám tento článek, snad vám pak bude jasno. Socialismus , který se svou "dokonalostí" blíží orwelovu světu.ŠVÉDSKO: Socialistické království

Zdroj:

europortal/nekorektne.blogspot.com

 a http://www.prave-spektrum.sk/article.php?521

0 0
možnosti

chodovar

20. 5. 2008 12:19
Ale...

sociální spravedlnost bychom měli chápat jako spravedlivý přístup k základním možnostem,  jak si vydělávat na živobytí.

Není to rovnostářství,  protože to je sociálně nespravedlivé. Pracovitý a vzdělaný člověk musí mít větší možnosti stát se bohatším než ostatní.   A jak kdo tyto možnosti využije,  už záleží jen na něm. Konečný výsledek nemůže být rovnostářský,  to by bylo nespravedlivé.

0 0
možnosti

Petr Kloucek

20. 5. 2008 21:40
Re: Ale...

To co popisujete je spravedlnost.

Její pokřivení je nazýváno sociální a skutečně směřuje k rovnostářství. Sociální spravedlnost není spravedlností.

0 0
možnosti

Sampis

19. 5. 2008 16:40
No sociální spravedlnost

je především o tom, že kdo poctivě pracuje osm hodin denně, má se mít poměrně dobře. Ovšem stav, kdy pracují v domácnosti oba dospělí a přesto si chotí pro sociální podporu je mimo tuto sociální spravedlnost.

0 0
možnosti

pavel 99

19. 5. 2008 17:04
Re: No sociální spravedlnost

takže když budu na zahradě přehazovat jednu hromadu hlíny na druhou (poctivě 8 hodin denně), tak si za Vámi mohu přijít a Vy mi vyplatíte patřičný obolus, abych se měl relativně dobře? Nebo kdo to má komu (a proč) garantovat?

0 0
možnosti

Majklova_proxy

19. 5. 2008 11:05
Muhehe...

"oškubat ty schopné na úkor těch neschopných" - spis "ve prospech", vecernicku...

0 0
možnosti

Petr Kloucek

19. 5. 2008 23:20
Re: Muhehe...

Jsem rád, že jsi to četl tak pozorně, už jsem opravil, díky dopoledníčku.

0 0
možnosti

Linde CZ

19. 5. 2008 11:05
Socialni spravedlnost

je jenom kryci pojem pro jednu z forem nespravedlnosti. Lide kteri jsou zivi z ruznych forem nasili (at uz politickeho, ekonomickeho nebo treba fyzickeho), mivaji casto tendenci oznacovat svoje zvrhle choutky za nejake vyssi cile.

Socialni spravedlnost je stejny slovni paskvil jako streba socialnedemokraticky ekonom, ktery se pouziva tehdy, kdyz je treba prosadit neco proti elementarni ekonomicke logice.

Takovych prikladu libivych zavadejicich oznaceni, ktere kamufluji fakticky opak, zname ze soucasnosti i historie hodne. Kdo si treba myslel, ze je Nemecka demokraticka republika opravdu demokratickou?

0 0
možnosti

Glock každopádně bez -e

19. 5. 2008 8:58
Hezky napsané

Díky.

Jen si dovolím vyzdvihnout autorovo spojení termínu sociální spravedlnost s různými asociacemi. Na rozdíl od něj, já v okamžiku, kdy toto spojení slyším, začínám mít nevolnost v krajině břišní. ;-€

0 0
možnosti

ac97c

19. 5. 2008 9:53
Re: Hezky napsané

R^

0 0
možnosti

hnedka_zdrapana

19. 5. 2008 8:50
socialni "spravedlnost"

tady je taky pekny clanek na toto tema:

http://libinst.cz/data/pjp05_de_jasay_cz.pdf ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.