Výsledek voleb se dal očekávat.

23. 10. 2008 22:40:59
Ač nerad jsem podobný výsledek voleb očekával. Je celkem předvídatelnou kombinací reálným politických událostí a nereálných očekávání části populace.

Volby do krajských zastupitelstev dopadly jak dopadly a ač jsem pravicově orientovaný nemám z nich jen negativní pocity a to z těchto důvodů:

- nejprve je nutné si uvědomit, že ODS dělala kampaň příslušející tématu, tedy zejména krajským volbám. Prezentovala to čeho hejtmani dosáhli (např. určitě nebylo možné si nevšimnout rozvoje infrastruktury apod.). ČSSD oproti tomu pojala kampaň jako volby do parlamentu a slibovala nejen nereálné, ale naprosto nemístné sliby typu více peněz na stáří či zrušení poplatků apod.,

- z toho vyplývá, že část voličstva tyto volby pojala jako vyjádření nesouhlasu s penzijní a zdravotní reformou. A je samozřejmě logické že pokud vláda ODS provádí tyto dvě reformy které prostě musí bolet velké části národa se to nelíbí,

- naštěstí v tomto ČSSD ujela, neboť krajští hejtmani se musí řídit zákonnými normami vlády a i kdyby vyhrála všechny senátory v zítřejším druhém kole voleb senátních výše uvedené refomry stejně nezmění.

Této skutečnosti si je ovšem vědoma a proto Bohuslav Sobotka dnes prohlásil, že předpokládá politickou fundovanost voličů a skutečnost, že vědí, že ony sliby budou platit až ČSSD vyhraje ony parlamentní volby. Bohuslav Sobotka si ovšem neuvědomuje, že drtivá část jeho voličstva jsou lidé, kteří o politickou či nedej bože ekonomickou fundovanost ani nezavadili a ty sliby budou chtít splněné ihned. Co s tím ČSSD udělá?

- bude se vymlouvat, že nemohla nic změnit, protože to přeci hejtmani nemohou a až ona bude u moci tak to teprve uvidíme,

- provede kosmetické úpravy (viz. snaha dr. Ratha nacpat proseprující Klaudiánovu nemocnici v Mladé Boleslavi do holdingu s neprosperujícími nemocnicemi např. v Nymburce a jinde. To by znamenalo návrat ke starému systému, kdy úspěšní i neúspěšní mají stejně a doplatí na to pacient) dále zastaví investice do infrastruktury a pravděpodobně je použije na různá kouzla s úhradou oněch "likvidačních" 30 korun poplatku - tedy opět naprost nekoncepční a zbytečné opatření, na které ovšem část voličské základny slyší,

- před parlamentními volbami opět nepředstaví co z jejích slibů zbylo ale opět naslibuje všechno všem a to hned a opět ji část voličů vyslyší.

To pozitivní z těchto voleb by mělo být následující. Část voličů se tzv. vyškrtala - prostě potřebovala dát najevo rozhořčení z oněch reforem a naštěstí jí nedošlo, že krajští hejtmani s tím opravdu nic neudělají. Dále je zde potenciál zjistit, jak se oni soc.-dem. spasitelé budou v těchto funkcích chovat.

No a dále je zajímavé sledovat některé výroky. To že se politici lhostejno z jaké strany mezi sebou urážejí je již celkem obvyklé. Méně obvyklé je, že si pan Paroubek dovoluje tyto urážky adresovat voličům jiných stran než té jeho - tohle hodně vypovídá o způsobu jeho mocenského uvažování a toleranci jiného názoru.

Také je celkem výstižné, že pan Štěch konečně ukázal barvu, tj. že mu různými demonstracemi nešlo o práva pracujících, ale o předvolební kampaň týkající se své kandidatury do senátu. Předpokládám že ať volba dopadne jakkoli složí svou funkci v čele odborů - mají-li být tyto apolitickým orgánem bijícím se za práva pracujících (ale ani jednomu sám nevěřím, bohužel).

A na závěr by se ODS měla poučit o faktu, že musí nalézt způsob jak své reformy dokáže vysvětlit. Tohle bude těžké, neboť někteří lidé prostě na budoucnost myslet odmítají. Nicméně i když se jí to nepodaří to podstatné provedla zavedením reforem a tvrdím že i pokud levice vyhraje parlamentní volby na tyto reformy ani nesáhne. Potřebuje je, akorát na jejich zavedení neměla odvahu, neboť uvažuje v horizontu jednoho volebního období.

Tedy nezbývá než doufat, že voliči ČSSD opět uvidí, že jejich představitelé jsou úplně stejní tuneláři jak s oblibou titulují ty z ODS a že ODS se poučí a volební kampaň pojme jako prezentaci reforem a souvisejících pozitivních změn.

Stejně by mě zajímalo že voličům levice nevadí, že ČSSD se dokáže definovat pouze negací ODS, ale už nedokáže představit v kampani nic z toho, co by se jí podařilo.

Autor: Petr Klouček | čtvrtek 23.10.2008 22:40 | karma článku: 18.45 | přečteno: 877x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 16.26 | Přečteno: 232 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 503 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1879
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...