Neptejte se co proti šmejdům udělá stát, zeptejte se co proti nim můžete udělat vy.

20. 03. 2016 18:27:57
Dokud budou do autobusů nastupovat desítky penzistů lačnících po "chutném obědě" či "dárku pro každého účastníka" budou mít šmejdi o výdělek postaráno.

Proč jsem to napsal takhle tvrdě? No je třeba pár věcí odlišit. Předně ano to co dělají prodejci nejrůznějšího harampádí počínaje nádobím a konče náramkem který vám umožní silou vůle uzdravit zlomenou nohu je určitě nezákonné. A to že se stát snaží tento způsobe prodeje potírat a určité praktiky postavit mimo zákon je jistě záslužné. Nicméně nezákonné jsou i krádeže a přesto tento fakt nestačí na to, aby se přestalo krást. Tedy namísto socialistického uvažování že všechno musí vymyslet stát je třeba začít starat se sám o sebe a své bližní.

Ještě než se o tomto tématu začalo psát vyřešili jsme tuto situaci v rodině poměrně jednoduše. S těmito akcemi se jeden náš starší člen setkal někdy před deseti lety. V té době již existovaly zkušenosti díky různým letadlům či prodejům Herbalife, Amway a podobně. Přistupovali jsme k tomuto tedy s lehkou nedůvěrou, nicméně nám bylo sděleno, že výhodou je možnost podívat se na různá pěkná místa v ČR a zejména setkat se se svými vrstevníky. V té době byly ty akce ještě poměrně legrace. Někam se dojelo, tři hodiny přednáška pak oběd a prohlídka nějakého zámku. Prodejci si totiž v té době neuvědomili, že narazili na zocelené důchodce zvyklé prakticky celý život hodiny poslouchat různé nesmysly na stranických schůzích a další hodiny stát ve frontě, aby dosáhli kýžené odměny (např. banánů). Tohle neberte jako výsměch, tak to prostě bylo. Prodejci se ale časem poučili a přitvrdili. Po nějaké době nám bylo řečeno, že už to není ono, protože přednášky netrvají tři ale šest hodiny a dokud si prý nic nekoupí žádná prohlídka se nekoná. To jsme zpozorněli a když se v domácnosti onoho staršího člena rodiny ocitl první kvalitní výrobek (tuším vysavač s trafem na 9 voltů, který fungoval asi 10 minut a když se pokusil nasát pavučinu zkolaboval) vysvětlili jsme mu, že tímto to skončilo. Při našich návštěvách jsme pak pravidelně likvidovali letáky. A řekli, že než vidět jeden den 50 důchodců bude lepší vidět např. o víkendu sice jen jednoho, ale zato v klidu.

Ano stačí tak málo. Nejet k babičce či dědečkovi jen jednou za měsíc (shodou okolností v den výplaty důchodu) ale častěji a ty různé nabídky vyhazovat a utvrzovat jej v tom, že tam prostě jet nemůže. Oni už jsou totiž často jako děti. Ale když my jsme byli děti také se o nás starali. A když jsme si například chtěli jít si hrát se sirkami do stohu také nám vysvětlili, že to není dobrý nápad a sirky nám sebrali. Mimo to je to plus i pro nás. Protože šmejdi už začínají navštěvovat staré lidi i v domech a tím spíš musí senior vědět, že cizímu se neotevírá i kdyby měl razítko z Vatikánu. A pokud tvrdí že je nevím odkud stačí zavolat nám dětem a poradit se. Ale musíme tu pro ně být. Pro ty materiálněji založené minimálně proto, že pak nemusejí kvůli vysavači přijít díky exekuci o dům.

Krom lidí, kteří na tyto akce jezdili z víceméně společensko-kulturních pohnutek tam ale byli tací, kteří si nabízené pivo slévali do přinesených lahví, jídlo balili domů a pečlivě kontrolovali, zda dostali všechny dárky. Byli to lidé kteří si mysleli, že si to tam prostě vysedí, protože za to dostanou něco zadarmo. Jako například asi před půl rokem, kdy byla ve zprávách reportáž, kdy jeden takový prodejce slíbil za návštěvu každému cca 500 g kuřecího masa, ale dodavatel mu jej nepřivezl. Asi patřil mezi ty slušnější a tak nabídl, že následující den přiveze někam do města alespoň každému kuřecí čtvrtku (250 g). Přišli si pro ni všichni.

Když jsem tedy nedávno viděl úryvky z dalších reportáží na toto téma napadly mě pouze dvě věci. První - to co předvádějí prodejci je čistá manipulace a regulérní psychický nátlak. Druhá - proč tam ty lidi lezou? A pak si vzpomněl na ty slévače piva a řekl si, že se tvrdě přecenili. Stále si myslí, že na tom něco vydělají, ale neuvědomují si, že místo těch kluků před deseti lety (kteří sice byli ve dvaceti odborníky na úplně všechno, ale pořád to ještě byli nadšení laici) proti nim dnes stojí vyškolení manipulátoři, kteří vědí že prodávají šmejd a jediné o co jim jde je ho v co nejkratší době co nejvíce prodat a pak firmu zrušit. A i když si myslí že si nic nekoupí pletou se - ano, když je někdo osloví v hypermarketu s nabídkou superextracool parfém co z 500 stojí jen 100 korun asi ho bez problému odmítnou. Když je ale posadí do sálu, budou jim to do hlavy lít šest hodin a ještě mezi publikum přimíchají figuranty budou mít i ve čtyřiceti problém to ustát. Navíc o způsobu, jakým tyto akce fungují velmi často referují veřejné sdělovací prostředky včetně případů, jak taková akce může pro účastníka skončit. Přesto tam lidé chodí.

Z výše uvedeného pak tedy plyne logický závěr. Myslím, že většinu normálních starších lidí přestaly tyhle akce bavit už před lety. A to tedy znamená, že na tyto akce nejspíše kromě šmejdů chodí už jen... lakomci.

A zdůrazňuji - píši o dobrovolné účasti na akcích někde mimo bydliště, ne o případech, kdy šmejdi chodí k lidem domů.

Autor: Petr Klouček | neděle 20.3.2016 18:27 | karma článku: 27.38 | přečteno: 2090x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 30.03 | Přečteno: 387 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 25.72 | Přečteno: 1397 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 15.62 | Přečteno: 245 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 188 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 252 | Diskuse
Počet článků 57 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1879
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...