Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odborářské špičky opět bojují o místo na výsluní.

Odbory, a zejména jejich vrcholní představitelé, opět konají ve věcech které jim nepřísluší.

Vyvaruji se útoků na odboráře jako na nemakačenky a pokusím se vidět věci realisticky.

Tedy základní funkcí odborů je ochrana zaměstnanců. Nic víc, nic méně. Bohužel nyní tuto základní funkci odborářské špičky devalvují z několika důvodů:

- principiálně je možné vést spory o reformy na ekonomické úrovni. Jejich potřebnost uznávají všechny strany, ač ty levicové dosud nekonaly. Každá strana by je logicky realizovala jinak, nicméně opět jde víceméně o spor neoklasického a keynesiánského pojetí ekonomiky. Obojí vykonávají volení zástupci lidu, kteří za tyto činy nesou politickou zodpovědnost. Je naprosto nepřípustné, aby jakékoli sdružení zaměstnanců podněcovalo k nátlakovým akcím pod záštitou své organizace. Lidé do těchto uskupení vstupují kvůli ochraně své osoby v pracovně-právním vztahu a tato uskupení jsou deklarována jako apolitická.

- samozřejmě se projevuje již historické propojení odborového hnutí se sociální demokracií nicméně tady je to trochu složitější. Totiž tu skutečnou práci pro zaměstnance většinou odvádějí lidé na úrovní dílenských vedoucích apod. Jedná se o úrovni odborů odpovídající činnost, jakou jsou rekreační poukazy, vánoční kolekce apod. Často i lidé ze střední úrovně řízení odborů jsou schopni se v rámci firem dohodnout, vědí že když přestřelí zaměstnavatel bude muset propouštět. Nicméně pak nastupuje další, řekl bych nejvíce škodlivá, vrstva oborářů. Jsou to odborářské špičky velkých podniků nebo představitelé zastřešujících organizací jako např. ČMKOS. Tito lidé jsou v odborech skutečně potřeba většinou tak jednou za rok při kolektivním vyjednávání nebo tripartitě. Ti z velkých firem většinou jen čeří vodu, protože i oni vědí jak na tom firma je a co je či není reálné, proto nastaví laťku a sejdou se na kompromisu. Bohužel už většinou nemají ponětí o situaci mezi běžnými pracovníky a stávají se hýčkaným firemním odchovem - viz. oborářské skandály v jedné nejmenované německé automobilce. Totiž toto je přímo ukázkový prostor pro korupci. Nicméně jsou to oni, kteří potřebují body pro své znovuzvolení a atak na stát ("na ty nahoře") je ideální. Když je navíc podpořen vrcholnými představiteli ČMKOS, kteří mají podporu silné levice není pro zviditelnění lepší situace. U ČMKOS je situace obdobná, její představitelé navíc stojí hierarchicky na špici a většinou jsou potřeba pouze při jednáních tripartity. Není divu, že zbytek roku mohou věnovat "mimoškolním" aktivitám (většinou ve formě analýz a tisku barevných plakátů). Myslím, že kdyby na dům konfederace odborových svazů spadl meteorit, pro většinu řadových zaměstnanců se mnoho nezmění.

- se zviditelněním souvisí další bod. Odbory záměrně díky výše popsanému staví na piedestal sociální soudržnosti čssd. Vystupují proti reformám které pokládají za nutné i mezinárodní organizace (např. OECD), ovšem bez nutnosti přednést svůj vlastní postup. Už proto jim toto nepřísluší. Dále je naprosto tristní, že stejně nepranýřovali levici v okamžiku, kdy přes masivní investiční podpory neklesala nezaměstnanost a jako řešení bylo přijato zaměstnávání zahraničních dělníků (kteří svou levnou silou začínají vytlačovat i ty, kteří pracovat chtějí). Dále byli naprosto pasivní i v době, kdy minulá vláda nepracovala právě na výše uvedených reformách. Bylo jasné že je otázka času kdy se začnou projednávat a tehdá mohli logicky předpokládat, že budou případně v daleko lepší vyjednávací pozici

- poměrně závažným problémem je radikalizace společnosti. Z různých prohlášení se vytrhují věci, které se často lživě prezentují. V lidech se vyvolává odpor k jakýmkoli změnám, což může ve finále znamenat vážný makroekonomický problém. Klasické jsou fráze o odchodu do důchodu v 65 letech i pro horníky (bez uvedení, že jde o rok 2030 a náročných pracovních míst se týkat nebude), či o předjímání neúspěchu reformy veřejných financí (bez uvedení problematiky mandatorních výdajů, pramenících právě z neprovedené penzijní reformy

- jejich makroekonomická doporučení jsou logicky opisem levicového vládního programu.

Tedy jak jsem již psal dříve. Odbory chápu jako vyvažující organizace v právním vztahu zaměstnanec-zaměstnavatel. Politická angažovanost jejich špiček vede k vyvolávání irelevantního a pro ekonomiku škodlivého strachu ze změn, které navíc doporučují nezávislé mezinárodní organizace. Kam tato moc vede můžeme názorně sledovat právě nyní např. ve Francii. Pro jejich politickou angažovanost jim navíc mimo jiné nezbývá čas na potřebné a příslušející aktivity jako například podmínky určitých skupin pracovníků (prodavačky v supermarketech, praktiky některých pracovních agentur apod.).

Doufám, že řadoví pracovníci jsou většinou lidé soudní a pokud mají rádi levici dají jí hlas ve volbách. Neměli by se ale stávat hračkou v rukou někoho, komu jde zejména o sovu pozici a na hesla z barevných transparentů si dva dny po demonstraci ani nevzpomene. A co je nejhorší motá se do problémů, ke kterým nemá absolutně žádný mandát a zejména ze kterých mu neplyne žádná zodpovědnost.

Autor: Petr Klouček | pátek 23.5.2008 7:00 | karma článku: 25,84 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Petr Klouček

Novoroční manifest zdravého rozumu.

Civilizace si po dosažení určitého stupně blahobytu může dovolit zabývat se různými myšlenkami. Bohužel to může dospět tak daleko, že se začne zabývat i nesmysly. A pak je třeba aby někdo řekl - pozor, už začínáte blbnout.

1.1.2019 v 18:22 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

Já už opravdu nevím, jestli si z nás dělají novináři blázny. Jinak si neumím vysvětlit následující článek.

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

Porovnejme si tvorbu pánů Ortela a Bangy a řekněme si - co je nám bližší? Pokud to ovšem stihneme, než nás smete sluníčkový proud.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94 | Přečteno: 9774x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

V Česku nejsou rovné šance pro chudé děti - díky socialismu.

Reaguji na článek paní Marksové-Tominové a předem se omlouvám za možné chyby. Nepíši jej s rozmyslem, ale v prvotním návalu emocí, které ve mně tato dáma se svými více či méně nereálnými výplody vyvolává.

15.11.2016 v 21:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5012x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

Opět tu máme jaksi bokem zmínku o pokračování jedné z populárních akcí letošního jara a léta a sice o kauze Klinika. Dle posledních informací už se ale osazenstvo Kliniky projevuje v trochu jiném světle.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Arizonští poslanci schválili zrušení 160 let starého zákona zakazující potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.