Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nikdo vám nemůže dát tolik, kolik my vám můžeme slíbit.

"Sociální demokracie nadbíhá mladým rodinám řadou lákavých slibů. Zvítězí-li ve volbách, zvýší dětské přídavky, porodné či obnoví společné zdanění manželů. Kolik bude jejich štědrá nabídka stát, však socialisté spočítáno nemají." Citace z dnešního iDNESu. 

Někdy před třemi dny jsem psal o blížících se volbách a houstnoucích slibech levice a hle první vlaštovka. A opět naprostý výstřel do prázdna hodný pouze levicových nepodložených a nesplnitelných slibů.

Ta ČSSD která považuje zdravotní reformu za krádež století a penzijní za podobnou katastrofu neavizuje svou snahu jak by ji ona zvládla lépe. Tradičně se soustřeďuje na populistická, nerealizovatelná, ale dobře znějící témata.

Tedy ne že bych byl proti podpoře mladých rodin, naopak. Nicméně pouze těch, které si své potomky nepořizují jako zdroj příjmů. Podle mého názoru je dostatečnou podporou sleva na dani z příjmu neboť předpokládá, že alespoň jeden z rodiny pracuje, což by měl být jeden ze základních kamenů pro založení rodiny. Dále myslím stačí mateřská a i rodičovská, ale ta omezená pouze na dvě děti (zajistí reprodukci a slušným pomůže, u neslušných státu tolik neuškodí).

ČSSD ale potřebuje dát všechno všem, tedy slibuje zvýšit hranici minima pro přídavky na děti, takže opět naprosto nesystémové opatření, kdy přídavky dostanou i rodiny, které je prakticky nepotřebují (obrazně řečeno, je jasné že peníze potřebuje každý, nicméně tím dochází k nárůstu nic neřešících sociálních výdajů a dalšímu naprosto zbytečného zadlužování). Dále zvýšení porodného, naštěstí ne na 50 000 (už asi i oni poznali že přestřelili), ale jen asi na 17 tis. Pro doplnění jsem pro porodné, jsem přesvědčen že si je ta žena zaslouží, nicméně pro ochranu dítětě bych jí ho dal ve chvíli, kdy dítě dokončí školní docházku a alespoň učební obor, aby porodné neskončilo transformované do cigaret a lahvové desítky.

Další sliby jsou podobné perly a všechny mají jednotící znak - neříkají nic o tom, kde se na ně vezme. Respektive říkají (a teď čtěte pozorně) nikoli například z omezení jiných výdajů ale z růstu HDP neboť 1% růstu prý znamená 12 mld. Vážení tohle je taková hovadina, že u ní musí slzet každý alespoň trochu gramotný člověk. Totiž nabízí se okamžitě prostá otázka co když ten nárůst HDP nebude? Obecně je téma růstu HDP na delší vysvětlování nicméně stručně - je faktem že za ČSSD rostl, ale otázka je proč. Odpověď je díky dluhům. Největším tahounem byly zahraniční investice vykoupené astronomickými investičními pobídkami, transformujícími naši zemi na jednostranně zaměřenou montovnu s dotovanými (!) pracovními místy. Dalším velkým vlivem byly útraty domácností opět v drtivé většině na dluh. Tedy chápu když si někdo vezme hypotéku na dům, ale moc bych to neoslavoval jako motor HDP, protože to znamená, že se bude muset nadále uskromnit, takže HDP moc nepodpoří (mluvím jen o vlivu na HDP!). Jednoduše řečeno, růst není díky zvýšení produktivity nebo efektivnosti ale díky nacpání ohromného množství peněz do značně neperspektivního účelu (jak dlouho po skončení daňových prázdnin tu ty haly asi zůstanou, než pojedou dále na východ) a dále díky vysokému zadlužení obyvatel. Vše doprovázeno naprostou ignorancí potřebných makroekonomickýh reforem.

J.M.Keynes, veskrze levicový ekonom říkal, že v době růstu je třeba dluhy splácet, ne je dále zvyšovat. Nicméně to by vyžadovalo právě tu nepopulární penzijní reformu s ohledem na státní rozpočet a dále tu zdravotní s ohledem na veřejný. A do toho se levici nechtělo, nechce a chtít nebude, protože by přišla o voliče. O ty voliče, kteří mnohem raději slyší že dostanou něco od státu, než to že musí myslet na své potomky, aby to nebyli ti, kteří budou splácet jejich zářné dnešky a včerejšky - ovšem pro levici je podstatné že to budou dělat až zítra.

Nedělám si iluzi o úrovni části českého voličstva čerpajícího informace z Blesku a myslícího si, že levice si ty peníze nejspíš tiskne a nepřipouštějícího si, že aby jim mohla část dát na přídavcích, musí jim nejdřív o dost víc sebrat na daních, (alespoň proto aby uživila svou další početnou voličkou skupinu - úředníky). Tudíž si umím připustit že třeba další parlamentní volby vyhraje levice (čssd nemusí vyhrát o moc i přes to současné divadlo se stejně spojí s ksčm, minimálně bude-li v čssd u moci Paroubek). Pak se stane to co se stalo už mnohokrát, vystoupí ministr financí a řekne, že sliby nebyly zasazeny do ekonomického rámce a zase je zruší. Případně opět zvýší daně s výmluvou, že to tu ta pravice za čtyři roky ouplně podělala. Každopádně zvrátí všechna prospěšná opatření co nejvíce doleva (ale nezruší je, protože moc dobře ví, že jsou potřeba) tak jako to udělala na Slovensku. To že z nich pak bude těžit (jako Slovensko) už zamlčí, podstatné bude že někdo tu špinavou práci udělal a ona bude moci už jen slibovat a její voliči z toho budou slintat blahem.

Dovolím si jednu prognózu dalších volebních slibů čssd. Tedy děti a rodiny bychom měli. Teď slíbíme něco důchodcům (možná dojde i na 13 a 14 platy), pak sociálně slabým (čím méně budou chodit na ÚP, tím budou mít vyšší dávky), zrušíme poplatky u lékaře (do každé čekárny budou instalována pohodlná křesla a kávové automaty, aby si lidé mohli v klidu a pohodlí popovídat), zrušíme poplatky za léky (naopak ke každému receptu bude paralen zdarma).

Protože čssd po propočtu (pokud by ty sliby náhodou myslela vážně) zjistí, že aby to utáhla musela by prodat severní Moravu, tak část zruší jako nereálné, část osekají a na zbytek zvednou daně (ale to kvůli tomu co pravice, to my ne), zavedou 20% dědickou daň do úrovně 8.-mého kolene a speciální daň všem, kteří byli v životě méně jak dva roky souvisle evidováni na úřadu práce.  

Autor: Petr Klouček | úterý 20.5.2008 21:57 | karma článku: 28,75 | přečteno: 1100x
  • Další články autora

Petr Klouček

Novoroční manifest zdravého rozumu.

Civilizace si po dosažení určitého stupně blahobytu může dovolit zabývat se různými myšlenkami. Bohužel to může dospět tak daleko, že se začne zabývat i nesmysly. A pak je třeba aby někdo řekl - pozor, už začínáte blbnout.

1.1.2019 v 18:22 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

Já už opravdu nevím, jestli si z nás dělají novináři blázny. Jinak si neumím vysvětlit následující článek.

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

Porovnejme si tvorbu pánů Ortela a Bangy a řekněme si - co je nám bližší? Pokud to ovšem stihneme, než nás smete sluníčkový proud.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94 | Přečteno: 9774x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

V Česku nejsou rovné šance pro chudé děti - díky socialismu.

Reaguji na článek paní Marksové-Tominové a předem se omlouvám za možné chyby. Nepíši jej s rozmyslem, ale v prvotním návalu emocí, které ve mně tato dáma se svými více či méně nereálnými výplody vyvolává.

15.11.2016 v 21:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5012x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

Opět tu máme jaksi bokem zmínku o pokračování jedné z populárních akcí letošního jara a léta a sice o kauze Klinika. Dle posledních informací už se ale osazenstvo Kliniky projevuje v trochu jiném světle.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.