Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je sociální spravedlnost?

Levice a odbory mají jako svou ikonu vzletný pojem sociální spravedlnosti. Zdá se ovšem, že ani sami nevědí o čem mluví.

Vždy když slyším slova o jakési sociální spravedlnosti probouzejí ve mně zvláštní asociace. Přímo to vybízí k názoru že řečník chce něco upravit k obrazu svému. Nemluví o spravedlnosti, přitom spravedlnost by měla být univerzálním měřítkem všeho - tedy každému dle jeho zásluh. To zdá se už nemůže platit, neboť se používá to přídavné jméno sociální.

Na druhou stranu vím odkud tento názor pramení a nutno říci že zčásti oprávněně. Jedná se o oblast ekonomické teorie, konrétně o část pojednávající o různém přístupu ke zdrojům. Protože jejich efektivní přerozdělování funguje pouze v dokonalé konkurenci, která praticky neexistuje, nastupují různá tržní selhání a tedy nutnost redistribuce zdrojů státem. Nicméně zde nejde o tu pravou sociální spravedlnost, spíše o zabezpečení funkce a stability státu. Dále je např. určitě přínosné potírat negativní externality či zamezovat monopolizaci trhu.

Diskutabilní je ovšem ta část pojednávající o spravedlnosti a efektivnosti. Tedy že efektivní alokace (rozmístění, rozložení) zdrojů nemusí být spojena se společensky žádoucím rozdělení příjmů a bohatství. Jinými slovy že vede k polarizaci bohatství a chudoby, což určitě ano, a je jí tedy třeba nějak poupravit. Toho je dosaženo především zdaněním, což umožňuje sociální transfery chudým, tedy sociální dávky. Toto je velmi zjednodušené, ale vystihuje to podstatu.

Nicméně tato sociální spravedlnost popírá tu spravedlnost původní liberální, založenou na schopnostech. Sociální spravedlnost říká, že rozdělení zdrojů je špatné, protože někteří mají více jiní méně. Nebere vůbec v potaz např. schopnosti či snahu. Tedy když pomineme krajní případy nelegálního nabytí majetku (většinou trestně stíhané, či opět vyřizované ilegálně) zapomíná na fakt předchozího úsilí či snah, tedy např. když  jednotlivec disponuje majetkem svých předků znamená transformaci jejich úsilí. Tvrdý socialismus říká, že bychom měli mít všichni stejně, což je samozřejmě nesmysl. Nicméně v tuto chvíli nastupuje určitý neo-socialismus který se snaží vysoce zdanit zejména ty nejbohatší vrstvy a podporovat nejvíce ty nejméně majetné ovšem zapomíná na dva zásadní problémy.

Tím prvním je, že přestává být právě pro ty nejbohatší (a nejen pro ně) spravedlivý, neboť jim nutí stav se kterým nesouhlasí. Tím druhým je fakt, že ty nemajetné demotivuje od osobní snahy a navíc svou aktivitou jejich řady rozšiřuje, protože nebere v úvahu lidskou morálku, která zejména u nás velí snažit se obrat erár co to jde (aneb co je doma to se počítá). Výsledkem toho je nutnost podporovat stále větší skupinu lidí (nutnost proto, že se jedná o cílové voliče) na úkor snižování definice bohatosti, tedy přechod do střední třídy (upozorňuji, že je diametrální rozdíl mezi tímto stavem a nutností řešit makroekonomický problém jakým je například reforma veřejných financí - to není trend ale výkyv). Sociální spravedlnost tedy velí použít progresivní daně (ač 15% ze 100 tis. je mnohem více než 15% z 10 tis.) za argumentace že jen to je sociálně spravedlivé. Jenže kde je hranice? Největší daňová zátěž se samozřejmě i za levice soustředila na střední třídu (ti opravdu bohatí si umí zdanění upravit) ovšem bez stabilizace veřejných financí či státního rozpočtu, ale jen na udržení statusu quo. Spolu s odvody na sociální pojištění a nepřehledným systémem sazeb a vyjímek učinila z ČR zemi jednu z daňově nejsložitějších. To s sebou samořejmě neslo množství lidí zenužívajících systém.

Při ohánění se sociální spravedlností (kterou navíc nikdo neumí definovat) je třeba si uvědomit, že za rozdílným rozvrstvením majetku ve společnosti stojí zejména snaha a úsilí těch majetných (a nejde jen o boháče, ale zejména o lidi kteří berou jako obvyklé chodit do práce a starat se o svou budoucnost). Dále že společnost není perpetuum mobile, při množství sazeb a výjimek se krom posílení státního aparátu docílí snahy obyvatel se placení daní vyhnout (souvisí také s Laffaerovou křivkou).

Zejména odbory a sociální demokracie degradují vcelku ušlechtilou myšlenku sociální spravedlnosti (např. v oblasti péče o nemocné nebo staré) pouze na snahu oškubat ty schopné kvůli těm neschopným. Nicméně i takto okleštěný pojem by mohl za určité podmínky fungovat a také fungoval. Již někdy za první republiky bylo právo volit odvozeno od velikosti placených daní. Jinými slovy jedním z největších problémů demokracie (ač je demokracie dlouhodobě jediný udržitelný systém) je fakt, že právo rozhodnout o osudu celého společenství má i člověk, který se ze všech sil snažít co nejvíce z něho získat. Jednodušeji - majitel firmy zaměstnávající několik desítek lidí má stejný volební hlas jako chronický nemakačenko žijící z dávek spolu se svou osmičlenou rodinou.

Tedy mluvíme-li o sociální spravedlnosti mluvme o ní jako o celku a chceme-li ji degradovat na pouhé sebrání příjmů někomu zachovejme spravedlnost alespoň v tom, že mu dáme právo rozhodnout o jejich použití. Protože co asi udělá banda povalečů dáme-li jim právo rozhodnout jak naložit s majetkem těch bohatých? Budou myslet na své budoucí blaho nebo si spíš představí kolik za to bude teď okamžitě lahváčů?

Autor: Petr Klouček | neděle 18.5.2008 23:00 | karma článku: 25,93 | přečteno: 1828x
  • Další články autora

Petr Klouček

Novoroční manifest zdravého rozumu.

Civilizace si po dosažení určitého stupně blahobytu může dovolit zabývat se různými myšlenkami. Bohužel to může dospět tak daleko, že se začne zabývat i nesmysly. A pak je třeba aby někdo řekl - pozor, už začínáte blbnout.

1.1.2019 v 18:22 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

Já už opravdu nevím, jestli si z nás dělají novináři blázny. Jinak si neumím vysvětlit následující článek.

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

Porovnejme si tvorbu pánů Ortela a Bangy a řekněme si - co je nám bližší? Pokud to ovšem stihneme, než nás smete sluníčkový proud.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94 | Přečteno: 9774x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

V Česku nejsou rovné šance pro chudé děti - díky socialismu.

Reaguji na článek paní Marksové-Tominové a předem se omlouvám za možné chyby. Nepíši jej s rozmyslem, ale v prvotním návalu emocí, které ve mně tato dáma se svými více či méně nereálnými výplody vyvolává.

15.11.2016 v 21:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5012x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

Opět tu máme jaksi bokem zmínku o pokračování jedné z populárních akcí letošního jara a léta a sice o kauze Klinika. Dle posledních informací už se ale osazenstvo Kliniky projevuje v trochu jiném světle.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.