Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vojáci v zahraničních misích nejsou žoldáci.

Čeští vojáci bojující v zahraničních misích nejsou oprvženíhodní žoldáci, jsou to profesionálové na které bychom naopak měli být hrdí.

Pokaždé když se v médiích objeví zpráva o zabití českého vojáka v zahraniční misi vyvolá to u určité části českého obyvatelstva výkřiky o žoldácích a podobné nesmyslnosti. Doporučuji, aby si nejprve ujasnili o čem to vlastně mluví. Žoldák je totiž sice voják pobírající plat, ale je to zároveň i voják, kterého k válce nevedou žádné ideologické, národností či politické důvody. Žoldákem naopak není profesionální příslušník armády vlastního státu. Tedy stručně řečeno čeští vojáci jsou profesionálové, nikoli žoldáci.

To jen k pojmům. Dále by bylo vhodné, aby lidé vzali konečně na vědomí, že je tomu pouze několik málo let, co armáda našeho státu není jiným armádám pro smích, ale dokonce si získává respekt. Je to právě díky existenci jednotek zvláštního určení nasazovaných zejména v zahraničních misích. O našich vojácích se s úctou vyjadřují takové kapacity jako britští SAS nebo americké speciální síly. Když si představíte stav armády v předlistopadové době je to zhruba stejný rozdíl jako mezi Škodou 120 a Škodou Superb. Občané každého státu by na takovouto armádu, takovéto vojáky měli být hrdí bez ohledu na to, v jakých bolestech k tomuto přerodu docházelo. Nicméně zejména v Čechách je jaksi "trendovější" nadávat na všechno a na všechny.

A pro pacifisty dodávám, že, ač nejsem příslušníkem žádné militantní skupiny a nesnáším individua nosící maskáče nejraději i do postele, ne s každým lze jednat. Pár zemí Evropy jako například Francie trpí utkvělou představou, že vše se dá nějak okecat. To bohužel nedá a byl by to námět na mnohem rozsáhlejší článek. Nicméně když se už i NATO rozhoupe k akci většinou jde o pěkný průšvih a je skutečně důvod tam vojáky poslat. Jsme členy NATO a to je závazek. Rozhodně lepší je členství v alianci, která nám dovolí o určení svých vojáků spolurozhodovat než tuto informaci dostávat příkazem jako tomu bývalo. A bohužel nemáme bankovní systém Švýcarska abychom si mohli dovolit neutralitu. Druhá otázka je, zda by tohle například teroristy zajímalo.

Tedy nemyslím si že vojáci v těchto misích jsou nějací světci, to se od nich v podstatě ani nechce. Dále je samozřejmě jasné, že si svou práci vybrali sami a akceptovali s ní spojená rizika. Nicméně i oni mohli jít pracovat třeba do soukromé ochranky. A ano i jiní vojáci nebo policisté akceptují to riziko zabití. Jenže ani u jedněch nelze říci vybrali si to tak co. Jde tu o to, že kdyby se takhle rozhodovali všichni nemáme policii a nemáme vojáky. Přestala by kvůli tomu zločinost a války? Asi těžko. Takže obecně řečeno příslušníci všech bojových jednotek jsou potřeba a my bychom měli být rádi, že jsou ochotni pro svou práci riskovat své životy. Je to jejich volba ale také jejich statečnost, to že ji někdo jiný nemá mu nedává právo na tyto lidi nadávat.

Voják který zahynul v Afghánistánu byl stejně jako ostatní profesionál. Svou práci si vybral, dostal za ní zaplaceno a počítal s tím, že ho mohou zabít. K výběru ho možná vedla touha po dobrodružství, možná i víra v to, že hájit zájmy své země je prestiž. Tohle ale není pro nás občany důležité. Důležité je, že do té války šel a dal najevo lidem, kteří si s námi rozhodně moc pokecat nechtějí, že se najdou tací, kteří se jim dost účinně postaví. Buďme rádi že tomu tak je, s nepřítelem je rozhodně lepší bojovat na jeho území.

Autor: Petr Klouček | středa 30.4.2008 22:33 | karma článku: 31,87 | přečteno: 2328x
  • Další články autora

Petr Klouček

Novoroční manifest zdravého rozumu.

Civilizace si po dosažení určitého stupně blahobytu může dovolit zabývat se různými myšlenkami. Bohužel to může dospět tak daleko, že se začne zabývat i nesmysly. A pak je třeba aby někdo řekl - pozor, už začínáte blbnout.

1.1.2019 v 18:22 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

Já už opravdu nevím, jestli si z nás dělají novináři blázny. Jinak si neumím vysvětlit následující článek.

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

Porovnejme si tvorbu pánů Ortela a Bangy a řekněme si - co je nám bližší? Pokud to ovšem stihneme, než nás smete sluníčkový proud.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94 | Přečteno: 9774x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

V Česku nejsou rovné šance pro chudé děti - díky socialismu.

Reaguji na článek paní Marksové-Tominové a předem se omlouvám za možné chyby. Nepíši jej s rozmyslem, ale v prvotním návalu emocí, které ve mně tato dáma se svými více či méně nereálnými výplody vyvolává.

15.11.2016 v 21:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5012x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

Opět tu máme jaksi bokem zmínku o pokračování jedné z populárních akcí letošního jara a léta a sice o kauze Klinika. Dle posledních informací už se ale osazenstvo Kliniky projevuje v trochu jiném světle.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.