Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vděčná privatizace a Grossovy miliony.

Jedno čínské přísloví říká: "Nestěžuj si na sníh na sousedově střeše, když leží před tvými dveřmi". Levice křičí chyťte tuneláře a vzápětí se diví že se jí to podařilo. A k jejímu údivu ve vlastní straně.

Nedávná aféra kolem "Grossových milionů" mi opět připomněla jeden pozoruhodný zvyk, přetrvávající už léta v části české společnosti. Není diskuze pod různými politickými články, či projevu levicového poslance ve které by alespoň občas nebyli ODS a potažmo všichni její přívrženci pasováni na bandu tunelářů s odvoláním na privatizaci. Tedy, i když je toto téma na několik článků, alespoň základní fakta:

- privatizace nebyla tou nejlepší cestou, nicméně byla tou nejméně špatnou cestou. Na tomto se shoduje většina ekonomů napříč politickým spektrem. Prostě ano šlo by to udělat lépe, ale to by na to musely být podmínky. Uvědomme si, že v té době probíhala transformace centrálně plánované ekonomiky na ekonomiku tržní, což do té doby nikde neproběhlo. Nedalo se někde opisovat nebo se přiučit. Vzhledem k tomu jak dopadlo např. Rusko, Rumunsko nebo Jugoslávie myslím, že jsme z toho v té době vybruslili celkem slušně.

- bylo rozprodáno/vytunelováno rodinné stříbro. No ono tu v té době žádné nebylo. Podniky které byly nositelem národního know-how byly díky komunistům tak zoufale zastaralé že nutně potřebovaly silného zahraničního partnera. Krom toho se jim prakticky přes noc mnohdy rozpadla odbytiště díky krachu trhu zemí RVHP. A i na domácí půdě byli díky dovozu kvalitnějšího zboží nekonkurenceschopné. Došlo tedy k tomu, že ty prespektivní byly odkoupeny nebo přežily, ty které plnily státní politiku zaměstnanosti skončily (jen pro představu ze zemědělství odešlo v průběhu první poloviny devadesátch let asi 75 % pracovníků a hladomor u nás evidentně nezavládl, jinými slovy tři čtvrtiny lidí v tomto oboru v něm nebylo potřeba = státní politika zaměstnanosti).

- privatizace = tunel. Stále opakuji jednu věc, kterou si spousta lidí odmítá připustit. Se započtením nákladů na privatizaci (např. sanaci bank) skončila privatizace 6 mld. v plusu, což je možné ověřit na stránkám FNM, je to výroční zpráva tuším za rok 2004. Dále zdaleka nejvyšší výnos (prakticky ve výši všech dosavdaních) z privatizace byl v roce 2002 za vlády ČSSD a to z prodeje SPT Telecom.

- ODS umožnila tunelování. Říkám si jak by to dopadlo, kdyby tehdá vyhrála levice. Totiž tehdejší legislativa se nedala vymyslet přes noc. Krom toho tehdá netunelovala ODS, ale bývalí bolševici, kteří jediní měli většinou přistup ke zdrojům a kontaktům. Takže co se tedy mělo udělat, zavřít je všechny do rezervace? Prostě se lidem, kteří byli zvyklí držet hubu a krok dala svoboda a oni se zkraje chovali jak utržení ze řetězu, třeba v Jugoslávii z té svobody byla občanská válka. Tady se také situace uklidnila, ale ODS už tenhle přívlastek neprávem zůstal.

Proč neprávem? Pamatujete na Zemanovu akci Čisté ruce? Ta měla za cíl dopadnout a potrestat všechny tuneláře z řad ODS. A kdo v ní uvízl? Ministr ČSSD Svoboda za tunelování Liberty. Ještě to jednou zopakuji - ČSSD měla možnost prošetřit všechny podezřelé politické činitele. Vyhrála volby, měla kontrolu nad všemi podstatnými složkami státu. Přesto dokázala obvinit pouze vlastního člověka, tj. jinými slovy nikdo z ODS nic netuneloval.

A tady se dostávám ke svému oblíbenému příkladu kterým je pan Gross. Jeho příběh je zajímavý, k moci se dostal shodou náhod v době, kdy to s ČSSD vypadalo skutečně zle a už nebylo nejspíše kde brát. Tento premiér dokázal obhájit podnikání své manželky s trestně stíhanou osobou, pondikající v oboru prostituce. Tento člověk naprosto vážně myslel tvrzení, že mu zhruba půl druhého milionu půjčil jeho prakticky nemajetný strýc (toto tvrdil vrcholný představitel civilizované země (!)). Nicméně to už přehnal a právem mu to v politice zlomilo vaz. Nicméně nyní opět zabodoval. Od bývalého náměstka ministra průmyslu odkoupil za desetinu tržní ceny akcie, které vzápětí za tržní cenu prodal. Co to znamená? Máme čtyři varianty:

- Stanislav Gross je zběhlý rizikový investor s velkým jměním, který může riskovat 20 mil. Kč (prvotní investice)

- prodejce je šílenec, který si libuje v obohacování jiných lidí, proto akcie na kterých může vydělat prodává značně pod cenou

- Stanislav Gross dostal úplatek za službu, kterou prokázal v době svého premiérování

- Stanislavu Grossovi bylo umožněno legalizovat jmění nabyté za dob jeho působení v politice, získané z úplatků

Pro poslední možnost hovoří i fakt, že si mohl kupovat byt za 4 miliony či jeho manželka mohla spoluvlastnit dům za cca. 6 mil. a jako manžel nebyla schopná vysvětlit, kde na to vzala. V jeho životě byly i další perly jako policejní týmy které vytvářel coby ministr vnitra a které prakticky sloužily k jeho potřebě či úsměvné momenty jako diplomka na titul JUDr. čítající 33 stran.

To která z výše uvedených možností je pravdivá nechme na protikorupční policii, která tento případ vyšetřuje. Nicméně na tomto místě bych se rád zeptal všech přívrženců levice, nadávající nám pravičákům do tunelářů, jestli se za svá tvrzení trochu nestydí? Jestli někdy četli o privatizace něco jiného než výtažek nesmyslů ve volebním programu ČSSD, či zda mi mohou ukázat jakéhokoli pravicového politika, který si ve své funkci dovolil to co p. Gross?

 

Autor: Petr Klouček | úterý 15.4.2008 22:40 | karma článku: 42,61 | přečteno: 5159x
  • Další články autora

Petr Klouček

Novoroční manifest zdravého rozumu.

Civilizace si po dosažení určitého stupně blahobytu může dovolit zabývat se různými myšlenkami. Bohužel to může dospět tak daleko, že se začne zabývat i nesmysly. A pak je třeba aby někdo řekl - pozor, už začínáte blbnout.

1.1.2019 v 18:22 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

Já už opravdu nevím, jestli si z nás dělají novináři blázny. Jinak si neumím vysvětlit následující článek.

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

Porovnejme si tvorbu pánů Ortela a Bangy a řekněme si - co je nám bližší? Pokud to ovšem stihneme, než nás smete sluníčkový proud.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94 | Přečteno: 9774x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

V Česku nejsou rovné šance pro chudé děti - díky socialismu.

Reaguji na článek paní Marksové-Tominové a předem se omlouvám za možné chyby. Nepíši jej s rozmyslem, ale v prvotním návalu emocí, které ve mně tato dáma se svými více či méně nereálnými výplody vyvolává.

15.11.2016 v 21:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5012x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

Opět tu máme jaksi bokem zmínku o pokračování jedné z populárních akcí letošního jara a léta a sice o kauze Klinika. Dle posledních informací už se ale osazenstvo Kliniky projevuje v trochu jiném světle.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

USA a Čína musí být partnery, řekl Si. Blinken mu vyčetl podporu Ruska

26. dubna 2024  13:10,  aktualizováno  13:45

Ve vztazích mezi Čínou a Spojenými státy zůstává mnoho problémů. Musí ale být spíše partnery než...

KOMENTÁŘ: Byrokracie s vízy? Přitvrdíme. Jak Česko zařízlo studenty z ciziny

26. dubna 2024

Premium Nenápadná úřední klička zásadně zkomplikovala život zahraničních studentů v Česku. Stát ještě...

Podvodník prodával falešné vstupenky na koncerty i sport, naletělo mu 500 lidí

26. dubna 2024  12:50

Falešné vstupenky na kulturní a sportovní akce nabízel na internetu muž z Uherskohradišťska, který...

V kontejneru vzplála stará elektrobaterie, patrně kvůli technické závadě

26. dubna 2024  12:45

Zřejmě závada na staré elektrobaterii způsobila páteční požár kontejneru na skladování...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.