Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Největší hřích levice.

Spousta lidí se bohužel díky levici naučila, že nestarat se o sebe se vyplácí. Je nejvyšší čas dát jim najevo, že ne všichni lidé ve společnosti se musejí mít dobře. Základem pro fungování státu je princip osobní snahy a osobní zodpovědnosti za svůj osud.

Celkem chápu ekonomickou debatu týkající se sporu o Keynesiánsky či monetaristicky vedenou státní ekonomiku. Ač jsem přesvědčením monetarista dokážu pochopit obavy Keynesiánských ekonomů  i když si myslím, že stát by se měl do ekonomiky vměšovat co nejméně.

Nicméně jsem toho názoru že v tomto sporu se naprosto opomíjí jeden velmi důležitý aspekt, který si mnoho právě Keynesiánsky, tedy levicově, zaměřených politiků nepřipouštít. Nemám teď namysli touhu po přerozdělování co největšího % HDP prostřednictvím různých dotací, dávek apod., ale spíš signál, který je tímto vysílán obyvatelstvu.

Podle mého názoru je jedním z největších hrozeb tohoto typu spravování státních věcí nízký důraz na osobní odpovědnost člověka za své činy a chování. Bohužel levicově orientované ekonomiky s vysokým přerozdělováním ekonomických prostředků a silnou sociální sítí jsou doménou západní Evropy kde se ukazuje jejich neudržitelnost. Zvlášť v bývalých komunistických zemích s tím jde ruku v ruce také sílící absence snahy občana zabezpečit se zejména svým přičiněním. Za komunismu byli lidé zvyklí na direktivní řízení státní mocí, která jim prakticky diktovala co mohou či nemohou. Tento návyk si mnozí převzali a bohužel levicové vlády je v něm utvrdili. Díky rozsáhlým sociálním programům financovaným z daní těch, kteří se o sebe starali a starají umožňují de facto život na úkor státu.

Chápu že ochránci lidských práv jsou toho názoru, že každý občan má právo na založení rodiny. Já bych to ale doplnil o dovětek, pokud se o tuto rodinu hodlá starat. Nevím totiž, v čem je přínosem člověk, který nepracuje a má několik dětí o které se odmítá starat a tuto absurdní situaci může provozovat jen proto, že mu to státní sociální systém umožní. Díky této politice se bohužel v celé západní Evropě zvyšuje v populaci procento lidí postrádajících základní snahu o zabezpečení sebe sama zejména svým vlastním přičiněním. Tito lidé totiž své negativní vlastnosti předávají na děti. Proto se ne nadarmo říká, že levice je jedinou politickou silou, která si dokáže své voliče postupem častu vyrobit.

Bohužel populistická hesla typu pastelkovného jsou širokou veřejností lépe vstřebatelná než pochopení potřebnosti ekonomické reformy. Proto prohlášení typu co ti, kteří se o sebe starat nechtějí, přece je nenecháme pojít hlady? Jsme přeci sociální. Často to bývá spojována se starostí o lidi nemocné či staré. Toto je účelová demagogie neboť díky platbám na flákače nezbývá na skutečně potřebné. Proto je třeba k problému přistupovat realisticky nikoli alibisticky v duchu když se nemůžeme mít všichni stejně době, budeme se mít alespoň stejně špatně.

Je nutné si přiznat, že všichni lidé si nejsou rovni. Jsou ti, kteří se o sebe starat chtějí a mohou a ty podporujme. Dále ti kteří chtějí a nemohou a o ty se starejme. A na závěr ti kteří se o sebe starat nechtějí ale mohou a ty musíme nechat svému osudu. Jednoho dne se totiž může lehce stát, že tito lidé převáží poměr těch, kteří je svými daněmi živí a pak nastane skutečný problém.

Navíc tento návyk překračuje i do dalších lidských činnosti jako je náchylnost k různým podovodům, vandalství či přímo trestným činům. Prostě to vědomí, že se mi nemůže nic stát, protože se to nějak vyřeší a někdo to zaplatí tak jako dosud je velmi silné a neomezuje se jen na zneužívání sociálních dávek.

Velmi zajímavé je v tomto srovnání se státy, které stavějí osobní zodpovědnost člověka hodně vysoko, jako například USA (ač i tam existují v tomto smyslu opravdové excesy - viz. návody k použití atp.). Mám namysli například situaci kdy po rozsáhlých živelných pohromách je často kvůli rabování vyhlášen zákaz vycházení a bezpečnostní složky mohou rabující v krajním případě i zastřelit. Po katastrofických povodních v ČR se vesele rabovalo a argument byl přece nezraníme nebo nezabijem někoho, kde jde JEN krást. Otázka je proč ne? Jaký má smysl chránit člověka, který dokáže zneužít i takto krajní a pro mnohé lidi naprosto osudové události?

Když použiji další příměr obzvláště obludná byla snaha bývalého premiéra dnes europoslance p. Špidly o zavedení socialismu švédského typu. Tam mají skutečně skoro všichni stejně alkoholici i ředitelé firem a to díky vysokým daním (Astrid Lindgrenová se prý ze Švédska odstěhovala po zjištění, že musí na dani z příjmu odvést 102% svého ročního výdělku). Pan Špidla bohužel zapomněl že pro Švéda je prestiží mít praci a proto tento systém se skřípěním funguje. Závest toto v našich končinách, okamžitě je většina lidí na dávkách. Existuje zde totiž velký podíl ltěch, kteří konají dle výhodnosti systému. V západních zemích se touto mentalitou vyznačuje část imigrantů zejména z oblasti blízkého východu (akorát že ti se nevymlouvají na stát ale na islám). A to jak to například ve Francii či Německu vypadá máme možnost až příliš často sledovat v televizi. I oni si tímto způsobem živí své trojské koně.

Jsem si jistý že v pravici i levici figurují pouze lidé se všemi svými přednostmi i vadami. Nicméně pokud tito lidé prosazují udržitenou ekonomickou a sociální politiku a nenutí občany přispívat na něco, co by ve společnosti fungovat nemělo, je to dobře. Jsem zastáncem pravice ne proto že by byla svatá ale proto, že mne jako občana nenutí přispívat na své znovuzvolení a zejména proto že nutí občany, aby zapomněli na princip kolektivní viny a konečně se začali starat o své životy a zodpovídat za své činy.

Když celek hodně zjednoduším základem státu je skutečně fungující rodina ve smyslu výchovy a podpora lidí, kteří se snaží vybudovat si své místo v životě. Pokud stát podporuje ty kteří se o sebe starat nechtějí a navíc jim financuje i šíření tohoto životního postoje mezi své potomky je to špatně. Neodsuzuji svobodné matky, svobodné jedince či bezdětné páry. Nejsem pro rodinu vždy početnou či za každou cenu. Odsuzuji péči o lidi, kteří si ji nezaslouží a jen proto, že je levice potřebuje k moci jsou podporováni (solidarita je pouze zástěrkou). Navíc na jejich úkor nezbývá na lidi nemocné či staré, se kterými bychom být solidární měli.

Don´t ask what your country can do for you, but what you can do for your country.

John F. Kennedy (29.05.1917 - 22.11.1963, 35. prezident USA)

Autor: Petr Klouček | čtvrtek 3.4.2008 22:39 | karma článku: 23,08 | přečteno: 1003x
  • Další články autora

Petr Klouček

Novoroční manifest zdravého rozumu.

Civilizace si po dosažení určitého stupně blahobytu může dovolit zabývat se různými myšlenkami. Bohužel to může dospět tak daleko, že se začne zabývat i nesmysly. A pak je třeba aby někdo řekl - pozor, už začínáte blbnout.

1.1.2019 v 18:22 | Karma: 36,81 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Uprchlík měl jen 7 000 - chudák...

Já už opravdu nevím, jestli si z nás dělají novináři blázny. Jinak si neumím vysvětlit následující článek.

30.11.2016 v 22:10 | Karma: 45,21 | Přečteno: 3948x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Ortel vs. Banga - ukázka.

Porovnejme si tvorbu pánů Ortela a Bangy a řekněme si - co je nám bližší? Pokud to ovšem stihneme, než nás smete sluníčkový proud.

29.11.2016 v 20:21 | Karma: 46,94 | Přečteno: 9774x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

V Česku nejsou rovné šance pro chudé děti - díky socialismu.

Reaguji na článek paní Marksové-Tominové a předem se omlouvám za možné chyby. Nepíši jej s rozmyslem, ale v prvotním návalu emocí, které ve mně tato dáma se svými více či méně nereálnými výplody vyvolává.

15.11.2016 v 21:42 | Karma: 44,36 | Přečteno: 5012x | Diskuse| Společnost

Petr Klouček

Klinika doufejme dodýchala.

Opět tu máme jaksi bokem zmínku o pokračování jedné z populárních akcí letošního jara a léta a sice o kauze Klinika. Dle posledních informací už se ale osazenstvo Kliniky projevuje v trochu jiném světle.

10.11.2016 v 20:01 | Karma: 41,93 | Přečteno: 1876x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 57
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1879x
Zajímám se o dění kolem sebe a rád si na dané problematiky utvářím svůj vlastní názor. K jeho zpřesnění není lepšího prostředku než konstruktivní diskuze.